keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Poliitikot liike-elämässä

Poliitikkojen ja heidän perheidensä bisneksen tukeminen verovaroin on kyseenalaista (kun poliitikko itse on päättämässä verovarojen käytöstä) mutta Suomessa maan tapa. On ajan kysymys, koska Transparency kehittää luotettavan analyysivälineen verkostomme kartoittamiseksi. Silloin putoamme syvälle korruptiomaiden joukkoon. Se on tietysti oikein, sillä me olemme häkellyttävän korruption maa, vaikka poliisia ei voi lahjoa setelillä tai nuorelle suoraan ostaa opiskelupaikkaa muiden ohi.

Järjestelmämme muistuttaa oikeaa mafiaa, ei mitätöntä katumafiaa.

Ihmettelemme muiden kansojen alistumista korruptioon. Miksi ukrainalaiset ja venäläiset eivät tee mitään sille? Tämä ajatus on ylimielinen ja typerä. Emme huomaa olevamme täysin alistuneita ja tottuneita omaa korruptioomme. Pekkarisen suvun kuuluminen tuulivoimatariffin edusnsaajiin - tariffin, jonka Pekkarinen itse ministerinä ajoi läpi - ei aiheuttanut kuin pari haperoa iltapäivälehtijuttua ja sitten kaikki kohauttivat olkapäitään. Näinhän se on aina täällä mennyt.

Turvapaikanhakijoiden hädällä keinotteleminen on uusi ilmiö vanhaan palettiin. Ruotsista on varoiteltu, että älkää yksityistäkö vastaanottokeskuksia, vaan pitäkää ne valtiolla ja kunnilla. Mutta miten kävikään. Virkamiehillä ja poliitikoilla on etulyöntiasema, koska he ovat päättäjän asemassa ja kaiken kukkuraksi edes oppositio ei uskalla kritikoida, koska aihe on liian herkkä - eihän VOK-toimintaa voi moittia vaikka sen edestä tehtäisiin mitä. Tämä tarjoaa pitkän etumatkan taitaville liikemiehille, jotka eivät sääli pakolaisia eivätkä verorahaa.

Aloitetaan kauneimmalla esimerkillä eli aatteellisella yhdistystoiminnalla

Keskustapuolue alkoi pyörittää Lappajärven Kiviputissa hotellin sijasta vastaanottokeskusta. Lomayhtymän hallituksen puheenjohtaja on kansanedustaja Markus Lohi (kesk). Lohi ei näe mitään ristiriitaa siinä, että hän istuu samalla vastaanottokeskusta pyörittävän yhtiön hallituksessa.

Yhdistystyyppisesti Kiviputti jakaa tulevat voitot toimintaan. Tuettu lomatoiminta siirtyy historiaan, ja Lomayhtymä alkaa tukea voitoillaan kotouttamista. Aikaisemmin lomatukea myönnettiin sellaisille henkilöille, jotka työnsä, perhesuhteidensa, varojen puutteen tms. syystä eivät itse voineet järjestää lomaa itselleen ja lapsilleen.

Mikään laaja ilmiö varsinainen turvapaikkabisnes ei vielä ole. Suomen Punainen Risti ja kunnat pyörittävät joka tapauksessa valtaosaa vastaanottokeskuksista. Setlementtiliitolla on kaksi, ja keskustataustaisella Lomayhtymällä on tämä yksi.

Pitää myös miettiä, onko huono asia, että tehdään bisnestä, Yksi vaara siinä on. Bisneksen on huolehdittava ensisijaisesti jatkuvuudesta. Sillä taas on väistämättä yhteys koko ns. hallitsemattomaan reittiin, jonka parissa taas askartelee myös kansainvälinen rikollisuus.

Poliitikot istuvat kahdella jakkaralla puhtaasti yrityspohjalta toimivissa Luona Oy:ssa ja Pihlajalinnassa, joka on tehnyt sopimuksen kolmen vastaanottokeskuksen pyörittämisestä.

Luona Oy ja vastuupoliitikot

Luona Oy:n vastuuhenkilöt ovat bisnekseen hypännyt Helsingin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen, Ulpu Iivari (SDP), Sanna-Liisa Lauslahti (Kok), Pasi Natri ja Markus Oksa. Pasi Natri on ex-Fennovoima-lobbari, erittäin taitava, ja hän työskentelee Momentouislla, joka taas on Baronan omistama, kuten on myös Luona Oy. Markus Oksa taas on Baronan toimitusjohtaja.

Tausta ei vakuuta. Seura-lehti huomasi vuonna 2014 Voutilaisen ja kilpailuttamattomat kaupat.

”Barona on tytäryhtiönsä kautta viime vuosina laajentanut bisneksiään kaupungin rahoittamaan ja Voutilaisen hallinnoimaan kriisiasumiseen. Seura kertoi viime maaliskuussa Baronan ja Helsingin kaupungin liikesuhteista, jotka olivat aiemmin luultua laajemmat ja likeisemmät. Baronan tytäryhtiön Forenomin ja Helsingin kaupungin välisen hätämajoituksenmiljoonabisnes on hoidettu kilpailuttamatta.”

Kukaan ei ole vastannut kysymyksiin, millainen poliittinen paine nyt synnytettiin, kun Luona Oy:n annettiin perustaa ensimmäinen täysin yksityinen VOK. Kilpailua ei ollut.


Sopivista kiinteistöistä käydään kilpailua

"UP Suomi Oy maksoi entisestä vanhainkodin kiinteistöstä ja siihen kuuluvasta noin viiden hehtaarin maa-alueesta 900 000 euroa. Haminan kaupunginhallitus hyväksyi tarjouksen maanantaina. UP Suomi Oy on lupautunut maksamaan koko kauppasumman käteisellä kaupantekohetkellä. Uutena Myllyhovin tavoittelijana määräaikaan mennessä tarjouksen jätti myös yllättäen peliin ilmestynyt yhtiö Kaakon Hoivaturva Oy. Sen tarjous oli 836 000 euroa."

Kyseessä on entinen vanhainkoti, jota kaupunki on yrittänyt vuosia myydä. 900 000 on paljon enemmän kuin kaupungin alkuperäinen pyyntihinta, joten toiminta on laskettu hyvin kannattavaksi.

Kiinteistöön tulee vastaanottokeskus, mutta tähän ei tarvita enää Sherlock Holmesia. Riittää, jos on lukenut Mämmilää.


Konnunsuon kaupat


Royal House Oy:n Tapani Rautiainen osti vankila-alueen (ja sen 130 rakennusta) Senaatti-kiinteistöltä ja teki heti kauppojen jälkeen maakaupat osasta vankila-alueen maita paikallisten viljelijöiden kanssa yli miljoonasta eurosta netoten näillä kaupoilla ostohinnan. Tuoreeltaan ihmeteltiin, miksi valtion Senaatti-kiinteistöt ei itse tehnyt kauppoja vankilan pelloista viljelijöiden kanssa ja ansainnut 1,67 miljoonaa euroa.

Nyt Konnunsuon vankilassa on VOK, vastaanottokeskus. Kiinteistöt Rautiainen osti 100 000 eurolla valtiolta kerralla ja sitten valtio ryhtyi hänelle vuokralaiseksi.

Rautiainen työskenteli ennen yrittäjäksi siirtymistään Rakennushallituksen palveluksessa Jyväskylässä. Rakennushallituksen tehtävänä oli huolehtia valtion kiinteistöomaisuudesta. Nykyisin samaa tehtävää hoitaa Senaatti-kiinteistöt. Se huolehtii valtion kiinteistöjen myynnistä.Rakenteellinen korruptio tekee meistä pienen Ukrainan


Rakenteellisella korruptiolla on toki myös vakava turvallisuuspoliittinen puolensa. Eräs ystäväni jätti nykyisen pääministeripuolueen jäsenkirjan päästyään sisältä päin näkemään, miten taloudelliset kytkökset vaikuttavat elintärkeissä turvallisuuskysymyksissä maata heikentävästi. Tästä voisi tehdä ketterästi vaikka 2000 sivua. Nykyajan suomettajat ovat siellä, missä on raha, Ehkä näin oli aikaisemminkin.

Älkää enää seuratko muurahaisia. Se oli 2500 vuotta sitten. Seuratkaa rahan liikkeitä ja tulette viisaiksi.

Fennovoima on varmasti suurin julkisuuden esimerkki. Vaikka keskustelu siitä on laantunut, vielä ydinasejätti Rosatomin käsi hivelee monien poliitikkojen niskaa. Miapetra Kumpula-Natri hämmästytti taannoin EU-parlamentin suomalaismepit äänestämällä tyhjää, kun liki koko parlamentti vaati Venäjälle kaapatun virolaisen Eston Kohverin vapauttamista. Jopa Paavo Väyrynen äänesti vaatimuksen puolesta. Miapetra Kumpula-Natrin aviomies on lobbari Pari Natri, joka vastasi Rosatomin kanssa yhteistyötä tekevän Fennovoiman yhteiskuntasuhteista ja viestinnästä vuosina 2007 ‒ 2010 ja hänet kutsuttiin sinne uudelleen neuvonantajaksi kriittisenä vuonna 2012. Sama mies on nyt Momentousilla, jonka päätehtävä on etsiä asiakkailleen sopivia julkisten asioiden tyyppejä operaatioita varten.

Hän on pakolaisbisnekseen tarttuneen Luona Oy:n varsinainen jäsen.

Bonuskysymys ja päivän pohdintatehtävä

Oletko koskaan miettinyt, miksi salakuljetusorganisaatioita, veroparatiiseja ja kansainvälistä huumekauppaa ei oikeasti saada kuriin ja sitä, miksi yksikään suomalainen poliitikko ei ole näissä mukana tai ainakaan tuomittu? Harvoin toki muuallakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti