perjantai 9. lokakuuta 2015

Al-Assad ja ISIS

Länsimedia on vaiheessa. Se ihmettelee laimeasti, onko Venäjä aikeissa sotia ISIS-järjestöä vastaan, kuten se propagandassaan esittää, vai eikö ole.

Voin kertoa, että ei todellakaan, ainakaan vielä.

Muistellaan 2000-luvun ensimmäistä vuosikymmentä. Syyrian hallinto käytti ääri-islamisteja työkalunaan. Islamistit vapautettiin vankiloista kun kansannousu alkoi. Suunnitelma oli valmis: Ei kansannousua vaan terroristit vastaan hallinto. Tämä oli Syyrian television pääteesi. Jihadisti-konsepti oli aikaisemmin lähtenyt liikkeelle al-Assadin strategiasta Irakin sotaan. Al-Assad laski, että USA ei hyökkää Syyriaan, jos sen maavoimat ovat sidottuna taisteluun Irakissa. Syyria organisoi silloin jihadisteja Irakiin. Näille oli myöhemmin tarvetta Syyriassa - kansannousun alettua.

Suunnitelma oli aika hyvä. Kaikki maailman jihadistit tulisivat Syyriaan taistelemaan kapinallisia vastaan. Syyrian kapinallisten mukaan kuolleilta ISIS-järjestön johtajilta on löytynyt Iranin vallankumouskaartin ja Syyrian tiedustelupalvelun miesten henkilöllisyystodistuksia.

Ennen kuin ISIS-järjestön ja kapinallisten välille syttyi täysi sota, he pyrkivät eliminoimaan länsimaisia toimittajia, jotta nämä eivät tulisi Syyriaan. Muina kohteina olivat myös FSA:n ryhmät ja näiden johtajat. ISIS pyrki leviämään tarkasti Turkin ja Syyrian väliselle alueelle, ja se oli lähellä onnistua katkomaan kapinallisten huoltoyhteydet Turkkiin. ISIS viihtyi tuolloin erityisesti selustassa ottamassa haltuun alueita, jotka oli vallattu Assadilta.

Kapinalliset raportoivat jatkuvasti islamistien ja hallinnon välisestä yhteistyöstä. Syyrian armeija vetäytyi jostakin ja päästi ISIS-järjestön alueelle. Oli myös koordinoituja hyökkäyksiä, missä Assadin puolelta annetaan ensin tykistötukea.

Missä määrin koko ISIS on Syyrian tiedustelupalvelun hallinnassa? Mitä tapahtuu suunnitellusti ja mitä spontaanisti? On esitetty väitteitä, että Palmyra menetettiin tahallaan, koska historiallisten paikkojen tuhoaminen tulisi ylittämään uutiskynnyksen lännessä.

Foliohattuilua? Totta on ainakin se, että Assadia ei tunnu ISIS pelottavan.

Kannattaa tutustua tähän juttuun vuodelta 2013. Moni asia aukeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti