keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Hanhikiven ydinvoimalasta tulee venäläisomisteinen?

Lyhyestä virsi kaunis. Fennovoimaa markkinoitiin skeptikoille sillä, että ydinvoimala (Hanhikivi) venäläisten osaomistamana ja rakentamana vähentäisi todellisuudessa riippuvuuttamme Venäjästä ja kaasusta. Suurin omistus (60%) olisi kuitenkin suomalaisyhtiöillä. Se oli ja sen pitäisi vieläkin olla luvan ehto.Näyttää siltä, että meillä on pian venäläinen ydinvoimala venäläisessä enemmistöomistuksessa Pohjanmaan rannikolla. He myös omistavat tontin ja työmaan, aikanaan ydinvoimalankin.

Miten tämä on mahdollista? Katsotaanpa. EU-alueella oleva omistus on 63,75% eli Rosatomin osuus olisi 36,25%. Kroatiaan rekisteröity bulvaani, jolla on kaksi työntekijää ja kerrostalohuoneessa konttori, on todellisuudessa venäläinen EU-pakotelistalla oleva Rosatomin rahoittaja Sperbank ja liikemiesrypäs Kremlin läheltä. Näin ollen Rosatomin todellinen osuus on jo 45,15%. Kuusi prosenttia lisää, ja meillä on pian venäläinen ydinvoimala Länsi-Suomessa. Ei vain venäläisten rakentama, vaan heidän omistamansa.

En tiedä kaikkien kotimaisten pikkuyhtiöiden taustoja, ja näissä yhtiöissä teoriassa voisi olla myös bulvaaneja, mutta ei edes tarvitse olla. Omistuspohjassa tapahtuu vuosien mittaan muutoksia. Rosatom tulee hankkimaan enemmistön. Kuusi prosenttia ei ole matka eikä mitään. Joku Muhukulman Sähkö tms. myy jossain vaiheessa, kun tehdään tarjous, josta ei voi kieltäytyä.

Valtiovalta on tehnyt tyhmyydestä kansallisominaisuuden. Maakaupoille pyöritellään päätä jo ympäri maailmaa ja nyt tämä farssi.

Saksa oli ovelampi. Se luopui ydinvoimaloista Saksassa ja ostaa sähköä Ranskasta, jossa se taas tehdään – kokonaan ydinvoimaloissa. Samalla vihreät, die Grünen, pysyvät tyytyväisinä, saksalaisten uusiutuvan energian tuotekehittely ja alan yritykset kasvavat. Syntyy työpaikkoja. Sillä tavoin Saksa voittaa kilpailussa myös tulevina vuosina. Me suomalaiset jäämme tuotekehittelyssä jälkeen ja matkaamme 1970-luvulle.

Mestarien mestari


Jotkut liikemiehet Suomessa ovat yhtä taitavia kuin venäläiset. Fennovoimaa kätilöi alkuun - ja kuliseissa nytkin - ministeri Mauri Pekkarinen. Hänen vävynsä taas pyörittää tuulivoima-alaa Suomessa. Pekkarinen ajoi läpi syöttötariffin. Valtio tukee tuulivoimaa 300 miljoonalla eurolla vuodessa seuraavan 12 vuoden ajan. Melkoinen tulonsiirto kotimarkkinoille sanan varsinaisessa merkityksessä. 3600 miljoonaa euroa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti