torstai 10. huhtikuuta 2014

Opetusministerin mahdoton yhtälö

Opetusministeri aikoo nostaa opetuksen laatua lisäämällä määrää. Samalla hän aikoo karsia kouluverkkoa. Jos hän tässä onnistuu, hänelle kuuluu taloustieteen Nobelin palkinto.

Olin takarivissä. Kun luette raporttini, muistakaa, että nämä asiat ovat vasta ministeriön valmistelussa. Jokaisella äidillä, isällä, koululaisella, opiskelijalla ja kenellä tahansa kansalaisella on mahdollisuus vaikuttaa - vielä. Älkää luottako mediaan. Se keskustelee lapsilisistä vielä puoli vuotta. Kaikki muu jää sen taakse. Lapsilisät olivat maailmanluokan harhautus. Vertaan sitä Krimin maskirovkan sisäpoliittiseksi versioksi.

Opetusministeri Krista Kiuru puhui 9.4. 2014 koulutuksen suurtapahtumassa Helsingissä. Tärkein linjaus oli: jokaisella peruskoululaisella on oltava yhtä hyvä koulu, eivätkä vanhemmat pääse enää kouluilla "shoppailemaan". Toinen linja on, että oppimisen ilo palautetaan, ja siihen tilaisuudessa oli niin selvä ohjailu, että Katajanokan lokitkin tajusivat: se tehdään tietotekniikan avulla. Peruskoulumenestystä etsitään siis riisumalla valinnan mahdollisuuksia, rahaa ja hankkimalla tietotekniikkaa ja velvoittamalla käyttämään sitä opetuksessa. Myös lukioverkkoon aiotaan kajota, etenkin kasvukeskuksissa.

Tällä hetkellä opetusmaailmassa liikkuvat kaikki palikat ja ajattelu muistuttaa jakomielitautisen päiväkirjaa. Ministeriön linjaukset vaatisivat enemmän resursseja kuin koskaan, mutta samalla kehysriihipäätökset vievät valtavasti entisiäkin. Kehysriihen päätökset opetustoimen leikkauksista lyövät korville jokaista koulutuksen suurtapahtumassa kuultua linjausta vastaan. Jos opetuksen laatua kyettäisiin nostamaan säästämällä ja karsimalla ja samalla lisäämällä velvoitteita, kyse olisi myyttisestä ihmeestä. Vesi muuttuisi viiniksi.

Opetusministeri haluaa lisää tunteja kouluun, aikaistaa oppivelvollisuutta ja myöhentää sitä ja lisäksi hän haluaa nostaa PISA-tuloksia ja kasvattaa oppimisen iloa. Samalla hän on kehysriihessä päättänyt voimakkaista supistuksista. Koko tilaisuus oli kuin nykyaikainen versio politbyroon suunnitelmatalouden kehityspalaverista, twitter ja viestiseinä loivat digiajan tuntua.

Olin ihmeissäni. Mutta niin olivat kaikki muutkin, joita "ihana tunnelma" ja hyvä tarjoilu ei hämännyt.

Tapaamani virkamiehet olivat hämillään. He eivät tienneet, miten poliitikkojen linjaukset toteutetaan. Kehysriihessä päätetyt kovat asiat olivat: 1) esiopetus tulee velvoittavaksi, 2) avustajista tulee osa opetushenkilöstöä, 3) oppivelvollisuusikä pitenee 17-vuoteen, 4) kelpoisuuksiin tulee huojennuksia, 5) toisen asteen järjestäjäverkko ja rahoitus menee aivan uusiksi, 6) tulee valintauudistus ja 7) uskonnonopetus mietitään.

Varmaa on, että ryhmäkoot kasvavat. Opettajien töitä siirretään avustajille. Lukioissa rahoitusta saa jatkossa vain kolmen vuoden opiskelijoista. Tarkoittaako tämä sitä, että kurssimuotinen lukio on tullut tiensä päähän? Tuskin. Mutta nyt kursseilta pääsee aina läpi, sillä rahaa opetuksen järjestäjä saa vain tutkintoa vastaan. Hallituksen skitsofreenisesta ajattelusta kertoo sekin, että vaikka valtion oma tutkimuselin (VATT) on todennut, että malli, jossa rahat ohjataan suoritettujen tutkintojen mukaan, heikentää tulosta, nyt saman valtion toinen käsi (opetusministeriö) näkee asian toimivan täysin päinvastoin koulussa.

Lahjakkaan lapsen tragedia

Liikkuvuutta rajoitetaan. Näin Suomen, jonka ainoa todellinen kilpailuvaltti on koulutus, strategiseen lahjakkuusreserviin isketään kuolinisku. Eikä urheilullisesti, matemaattisesti, ilmaisullisesti tai kielellisesti lahjakas lapsi saa sitä mahdollisuutta, että pääsisi siitä aivan yhtä hyvästä koulusta pois.

Lukioluvat menevät uusiksi. Lisäksi erityisen tehtävän saaneiden lukioiden rahoitus puolitetaan. Vielä emme tiedä, montakoi erityislukiota poistuu esimerkiksi Helsingistä. Puolet?

Ideologinen tasapäisyys

Ymmärrän peruskoulu-uskonnon. Krista Kiuru sanoi, että hän pitää Suomen historian tärkeimpänä kulttuurihistoriallisena tapahtumana peruskoulun keksimistä. Hän sanoi, että se menee kaiken edelle, sotiemme veteraanien saavutuksenkin. Ja nyt on siis tullut aika "kehittää" sitä entistä tasa-arvoisempaan suuntaan poistamalla muuta väriä. Sillä se paranee.


Yhtälö on niin mahdoton, että se ei voi toteutua

Enemmän tämä on pielessä kuin SOTE-uudistus oli. Mutta mediassa tällä ei ole markkina-arvoa - vielä. Lapsilisät ovat seksikkäämpi aihe. Joltain menee 16 euroa. Kolmen tuopin hinta.

Uskon ja toivon, että uudet vaalit tuottavat opetusministeriöön oikeasti uudenaikaisen johdon ja että jo sitä ennen yhtälön mahdottomuus alkaa kilkuttaa poliitikkojen otsaluun takana.

Järjestäjäverkko tiivistetään. Järjestämisluvat uusitaan 1.1. 2017 alkaen.

Järkeä päättäjiin voit käydä nuijimassa osoitteessa www.tulevaisuuskone.fiEi kommentteja:

Lähetä kommentti