tiistai 29. huhtikuuta 2014

Itä-Ukrainan haltuunotto

Kaikille, jotka haluavat tietää, miten Itä-Ukraina otetaan haltuun. Lyhyt oppimäärä. Meillä on vielä mahdollisuuksia, ettei tarvitse tutustua pitkään oppimäärään.

Tätä maskirovkaa ei pysäytetä lentotukialuksilla, mutta pakotteet auttavat. 

Miten hommaa tehdään?

GRU:n taktiikka Itä-Ukrainassa:


Venäläisten tiedustelu-upseerien osasto perustetaan Krimillä, josta he siirtyvät Slavyanskiin. Kolmasosa on venäläisiä tiedustelu-upseereita ja äärinationalisteja, kasakoita. Kaksi kolmesta on vapaaehtoisia Ukrainan kansalaisia Krimiltä, Vinnitsata, Zhitomiristä ja jopa Kiovasta. Lisää saadaan luonnollisesti Donetskista ja Luhanskista. Varsinaiset asevoimat pidetään rajan lähellä, ja Ukrainan vastatoimien aktivoiduttua käynnistellään vähän tankkien moottoreita, uhataan, mökötetään ja saadaan Kerry sopimaan ukrainalaisten vetäytymisestä. Samalla vahvistetaan militiaa ja siitä tehdään ainoa varteenotettava sotilaallinen voima alueella. Viestitään, ettei virallisesti Venäjällä ole osaa ja arpaa tähän.

Joukoilla on sotakokemusta Tsetseniasta, Jugoslaviasta, ja mukana on myös Irakissa palvelleita ukrainalaisia myyriä, ihan muutamia myös Syyriassa kapinallisia vastaan taistelleita.

Aseet hankitaan Slavyanskin poliiseilta ja Dnepropetrovskista 25. Laskuvarjoprikaatilta ja rajavartijoilta erilaisin menetelmin.

Etyjin edustajien ei anneta ottaa selvää diplomaattisuojansa avulla militian ryhmityksestä, koska tieto menee Kiovaan. Tarkkailijat pidätetään ja vangitaan. Tarkkailijoille kaappaus onkin yllätys, koska he eivät oleta vahvasti aseistettuja joukkoja siellä, mihin tulevat. Tarkkailijat vapautetaan vain Venäjän määräyksestä.

Donetskin oblasti irroitetaan Ukrainasta ja riippuvuudesta Kiovaan. Donetskin kansantasavaltaa puuhaaville aletaan näyttää myös isännän ääntä.

Dennis Pushlin on avainasemassa dialogissa militian ja "kansantasavallan" välillä.

Mitä Suomen pitäisi huomata?

Pushlinilla on toiveita myös Johan Bäckmanille Suomessa. Hän on pyytänyt Bäckmania perustamaan Donetskin kansantasavallan suurlähetystön Helsinkiin toukokuussa. Jon Hellevig ja Johan Bäckman ovat aloittaneet voimakkaan mielipiteenmuokkauksen Venäjällä ja suomenvenäläisten keskuudessa. 


Bäckman on Venäjän presidentinhallinnon alaisuudessa toimivan strategisen tutkimuslaitoksen RISI-instituutin edustaja Helsingissä. Sen johtaja on entinen KGB:n ulkomaantiedustelun kenraaliluutnantti Leonid Reshetnikov. Instituutilla on paljon varoja käytettävissään. Se on perustanut filiaaleja eri maihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti