keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Nykyajan Klaus Fleming

Kolmen miljardin säästöt vielä tällä hallituskaudella?

IMF:n tutkijoiden mukaan mitään tiettyä maagista velkarajaa ei ole, minkä jälkeen talouskasvu heikkenisi. Valtionvelka sinällään ei aiheuta hitaampaa talouskasvua. Sen sijaan hidas talouskasvu helposti johtaa valtionvelan kasvuun. Tutkijat kritikoivat rankasti teorioita, joihin EU:n talouskomissaari tällä hetkellä nojaa.

Yltiöfederalistinen uusliberalisti Olli Rehn ja Wolfgang Schäuble ovat toistuvasti viitanneet Reinhartin ja Rokoffin tutkimuksiin. Juuri näitä tutkimuksia IMF on kritikoinut useista eri näkökulmista: muiden muassa Excel-virheen vääristämistä tuloksista, syy-seuraussuhteen sekoittamisesta ja rahapoliittisesti itsenäisten ja epäitsenäisten maiden sekoittamisesta keskenään.

En halua väittää, että Rehn ja Schäuble toistavat tilastoväärentäjien mantraa pankkien eduksi valtion hyvinvoinnin kustannuksella, mutta sellaistakin tuntua tulee. IMF:n näkemys asiaan kannattaa ainakin vilkaista.

Ei kuin leikkaamaan?

Urpilaisen mukaan puolet otetaan leikkaamalla, puolet veroina. No onko leikattu? Ei ole. Sen sijaan veroja on korotettu viidellä miljoonalla eurolla. Ainoat pienentyneet menoerät ovat siis olleet valtionosuudet kunnille ja puolustusmenot. Tähän kiinnitti huomiota kolumnissaan Risto E. J. Penttilä. Hän on kuitenkin väärässä siinä, etä ainoa kärsijä olisi ollut Puolustusvoimat. Kunnat ovat kompensoineet puuttuvia valtionosuuksia kuntaveroa kiristämällä, mutta ne ovat joutuneet myös leikkaamaan oikeasti ja jättämään lakisääteisiä palveluja tekemättä.

Mitä Penttilä ei näe?

Kävin äskettäin ystäväni kanssa eräässä hoitolaitoksessa katsomassa hänen äitään, joka oli selvästi etuoikeutettu, sillä hän näki päivänvaloa. Meille selvisi, että laitoksen kellarikerroksessa makasi roppakaupalla lisää vanhuksia. Siellä ei ollut lainkaan edes ikkunoita. Kysyimme, millä perusteella heidät oli sinne työnnetty. Vastaus: "Sinne laitetaan ne, joilla ei ole omaisia."

Lisäveronkorotukset haittaavat kasvua ja kulutusta, mutta silti Penttilä leikkauksia puolustaessaan on hiukan - miten tämän sanoisi diplomaattisesti -  silkkiperse. Hän ei tunne Suomen kansan valtavan enemmistön olosuhteita. Ei tunne siis tätä maata ollenkaan.

Media uusliberalistien äänitorvena

Poliitikot tekevät, kuten ekonomistit sanovat, mutta huomaavatko he, että kaikki ekonominen tieto on poliittista? Studiokeskusteluissa näkyy etupäässä uusliberalisteja SDP:stä ja Kokoomuksesta. He (nämä kimmosasit ja kumpulanatrit) jakavat saman poliittisen näkökulman ja pitävät poliittista talousnäkökulmaansa tieteellisenä ja totena.

Mihin Suomen kritiikitöntä mediaa tarvitaan? Kansan pelotteluun luokituslaitoksilla. Tavallisen ihmisen kriisitietoisuutta kasvatetaan, jotta hän äänestäisi etujensa vastaisesti. Standard & Poors ja kumppanit nimittäin kantavat keskeisen vastuun koko finanssikriisistä ylipäänsä. Yksi suurimmista kriiseistä tienaavista taas on Goldman Sachs, uuden maailmanjärjestyksen pääarkkitehti, joka toimii myös Euroopan unionin rahoitusneuvonantajana.

Suomalainen media on keskimäärin kuin hyödyllinen idiootti aikanaan Stalinille enkä voi kuin ihmetellä ajankohtaisohjelmien toimittajien tietämättömyyttä niistä peleistä, joissa pelataan isolla rahalla.

Veroparatiiseihin on talletettuna enemmän kuin 200 kertaa Suomen valtion budjettia vastaava summa. Olli Rehn siis väittää, että näiden sijoittajien, joilla on siis rahaa omiin laskuihinsa, laskujen kuittaaminen on meidän tehtävämme. Miksi? Koska emme kuulemma tule toimeen ilman keinottelijoita, mutta he kuulemma tulevat ilman meitä.

Paskaa. Mutta uppoaa hyvin isänmaahan niin sanomalehdistöstä kuin televisiostakin.

Islanti forever

Miksi Islannissa ei taivas pudonnut niskaan, vaikka he eivät lähteneet tukemaan kansainvälisten luokituslaitosten harjoittamaa petosrikollisuutta, vaan antoivat keinottelijoiden kaatua ja määräsivät alennuksia asuntovelkoihin? Rehnin talousopin mukaan niin olisi pitänyt käydä.

Mutta Islannissa onkin juuri nyt lähes täystyöllisyys.

Myös Ruotsi on osannut valita hiukan itsenäisemmän linjan suhteessa EU:hun. Sen sijaan Suomea Rehn yrittää pitää oikein kuristusotteessa. Hän on nykyajan Klaus Fleming.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti